Czy należy przekonywać Was o zaletach spożywania jabłek ? O ich właściwościach prozdrowotnych oraz bogatej zawartości wielu witamin i składników mineralnych. Dodatkowo jabłka stanowią także bogate źródło błonnika pokarmowego (szczególnie pektyny), kwercetyny oraz antyoksydantów. Zawartość tych składników różni się między sobą w zależności od odmiany, stopnia dojrzałości, świeżości w momencie konsumpcji, a nawet od wybarwienia.
Zobaczcie szczegółową tabele przedstawiającą
zawartość poszczególnych składników w 100 gramach jabłka
Składnik
Zawartość w 100 g jabłka
Białko
0,26 g
Tłuszcze
0,17 g
Kwasy tłuszczowe nasycone
0,028 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone
0,007 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone
0,051 g
Kwasy tłuszczowe omega-3
0,009 g
Kwasy tłuszczowe omega-6
0,042 g
Węglowodany
13,81 g
Błonnik pokarmowy
2,4 g
Witamina A
54 I.U.
Witamina D
0 I.O.
Witamina E
0,18 mg
Witamina K1
2,2 ug
Witamina C
4,6 mg
Witamina B1
0,017 mg
Witamina B2
0,026 mg
Witamina B3
0,091 mg
Witamina B6
0,041 mg
Witamina B9 (kwas foliowy)
3 ug
Witamina B12
0 ug
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
0,061 mg
Wapń
6 mg
Żelazo
0,12 mg
Magnez
5 mg
Fosfor
11 mg
Potas
107 mg
Sód
1 mg
Cynk
0,04 mg
Miedź
0,03 mg
Mangan
0,04 mg
Selen
0 ug
Fluor
3,3 mg
Cholesterol
0 mg
Fitosterole
12 mg
Dodatkowo należy pamiętać, że jabłka zawierają około 85% wody. Większą zawartość wody zawierają jednak inne owoce. Dla przykładu truskawka posiada 92% wody, Brzoskwinie 89%, a maliny 87%.
Kolejne 🍎 DOBRE jabłka już dziś są u Was ! Na zdrowie 👍
.
.
.
.
#dobrejablka #dobrejabłka #dobrejabłko #jabłka #jabłko #jedzjabłka #tylkojabłka #jednojabłkodziennie #skórzewo #🍎 #🍎🍎🍎 #zdrowie #witaminy #fit #nazdrowie #samozdrowie #jabłkawielkopolskie #jabłkowielkopolskie #poznań #plewiska #dopiewo #jedzjabłka